Koźlarz pomarańczowożółty jest wyśmienitym grzybem jadalnym, szczególnie smaczne są jędrne, młode owocniki. Grzyb ten wykorzystywany jest do wielu potraw - sosów, zup, jako aromatyczny dodatek do mięs i przetworów, świetnie nadaje się do duszenia i suszenia. Jego wartości smakowe i aromatyczne są równe wartościom najlepszych borowików - prawdziwków. Ma łagodny smak i delikatny grzybowy zapach.

Grzybnia Koźlarz pomarańczowożółty

GRZYBNIA KOŹLARZ POMARAŃCZOWOŻÓŁTY (Leccinum versipelle)

GRZYBNIA KOŹLARZ POMARAŃCZOWOŻÓŁTY (Leccinum versipelle)
GRZYBNIA KOŹLARZ POMARAŃCZOWOŻÓŁTY (Leccinum versipelle)

Koźlarz pomarańczowożółty, potocznie nazywany koźlakiem czerwonym to wyśmienity grzyb leśny który upodobał sobie bliskość pospolitej brzozy. Najczęściej występuje właśnie w zagajnikach brzozowych i przy wolno rosnących drzewach. To bardzo atrakcyjny gatunek, owocniki osiągają niekiedy imponujące rozmiary i pięknie wyglądają w koszyku. Stosując wyselekcjonowaną grzybnię, uprawa grzybów w ogrodzie staje się stosunkowo prosta, a gdy na naszej działce rosną brzozy, możemy pokusić się o wyhodowanie Koźlarza pomarańczowożółtego.

Zapoznaj się z poradami dotyczącymi uprawy jadalnych grzybów leśnych w przydomowych ogrodach, a przekonasz się, że nie jest to nic trudnego. Warunkiem niezbędnym do tego, żeby grzyby leśne pokazały się na naszej działce jest aplikacja grzybni przy wybranych gatunkach drzew oraz w czasie rozwoju grzybni, wystąpienie sprzyjających warunków atmosferycznych.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 25,90 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl