Koźlarz pomarańczowożółty jest wyśmienitym grzybem jadalnym, szczególnie smaczne są jędrne, młode owocniki. Grzyb ten wykorzystywany jest do wielu potraw - sosów, zup, jako aromatyczny dodatek do mięs i przetworów, świetnie nadaje się do duszenia i suszenia. Jego wartości smakowe i aromatyczne są równe wartościom najlepszych borowików - prawdziwków. Ma łagodny smak i delikatny grzybowy zapach.
KOŹLARZ POMARAŃCZOWY Grzybnia

Koźlarz pomarańczowożółty, potocznie nazywany koźlakiem czerwonym to wyśmienity grzyb leśny który upodobał sobie bliskość pospolitej brzozy. Najczęściej występuje właśnie w zagajnikach brzozowych i przy wolno rosnących drzewach. To bardzo atrakcyjny gatunek, owocniki osiągają niekiedy imponujące rozmiary i pięknie wyglądają w koszyku. Stosując wyselekcjonowaną grzybnię, uprawa grzybów w ogrodzie staje się stosunkowo prosta, a gdy na naszej działce rosną brzozy, możemy pokusić się o wyhodowanie Koźlarza pomarańczowożółtego.
Zapoznaj się z poradami dotyczącymi uprawy jadalnych grzybów leśnych w przydomowych ogrodach, a przekonasz się, że nie jest to nic trudnego. Warunkiem niezbędnym do tego, żeby grzyby leśne pokazały się na naszej działce jest aplikacja grzybni przy wybranych gatunkach drzew oraz w czasie rozwoju grzybni, wystąpienie sprzyjających warunków atmosferycznych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny