Promocje
GRZYBNIA DO ROZKŁADU PNI DRZEW I KOMPOSTOWANIA
GRZYBNIA DO ROZKŁADU PNI DRZEW I KOMPOSTOWANIA
39,00 zł 28,00 zł
szt.
FAST ROT Grzybnia do usuwania pni i korzeni 250ml
FAST ROT Grzybnia do usuwania pni i korzeni 250ml
35,90 zł 29,99 zł
szt.
Shii-Take grzybnia na kołkach 25 szt.
Shii-Take grzybnia na kołkach 25 szt.
15,50 zł 13,50 zł
szt.
Boczniak Ostrygowaty grzybnia na kołkach 25 szt.
Boczniak Ostrygowaty grzybnia na kołkach 25 szt.
15,50 zł 13,50 zł
szt.
Opieńka Miodowa grzybnia na kołkach 25 szt.
Opieńka Miodowa grzybnia na kołkach 25 szt.
15,50 zł 13,50 zł
szt.
Boczniak Ostrygowaty grzybnia ziarnista
Boczniak Ostrygowaty grzybnia ziarnista
17,90 zł 12,50 zł
szt.
TRUFLA CZARNA Grzybnia
TRUFLA CZARNA Grzybnia
39,00 zł 29,00 zł
szt.
GRZYBY LEŚNE borowik, maślak, podgrzybek
GRZYBY LEŚNE borowik, maślak, podgrzybek
45,90 zł 36,90 zł
szt.
TRUFLA BIAŁA Grzybnia
TRUFLA BIAŁA Grzybnia
39,00 zł 29,00 zł
szt.
ŻYWA GRZYBNIA JADALNE GRZYBY LEŚNE
ŻYWA GRZYBNIA JADALNE GRZYBY LEŚNE
49,00 zł 35,00 zł
szt.
FAST ROT Grzybnia do rozkładu pni i korzeni 500 ml
FAST ROT Grzybnia do rozkładu pni i korzeni 500 ml
59,90 zł 49,99 zł
szt.
Produkt dnia
Czubajka KANIA grzybnia ziarnista
Czubajka KANIA grzybnia ziarnista
17,90 zł
szt.

PIEPRZNIK JADALNY KURKA Grzybnia

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 25,90 zł 25.90
Cena w innych sklepach: 29,90 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Producent: Mycelium
Kod produktu: 22978658

Opis

  

Wyselekcjonowana grzybnia biologiczna PIEPRZNIK JADALNY (KURKA)

( Cantharellus cibarius )

 

Pieprznik jadalny popularnie nazywany kurką a także lisicą czy liszką jest smacznym i chętnie poszukiwanym grzybem jadalnym z rodziny pieprznikowatych. Posiada nieregularny kapelusz o średnicy od 10-70 mm, młody nieco wypukły, później stający się wklęsłym. Kapelusz jest żółty, z czasem blaknie. Kurki rosną od maja do listopada w lasach liściastych a także iglastych, zwykle gromadnie. Smak kurek jest charakterystyczny i bardzo ceniony. Pieprznik jadalny wykorzystywany w wielu przepisach kulinarnych np. jako farsz lub jako dodatek do pizzy, a sos kurkowy- coś pysznego! 

 

Porady dotyczące hodowli. 

Aplikować grzybnię od połowy kwietnia do października. W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa iglaste lub liściaste ( tworzy mikoryzę z sosną, świerkiem, dębem, bukiem, grabem ). Jako podłoże zaleca się stosować gotową ziemię ogrodniczą z dużą zawartością odkwaszonego torfu lub ziemię z lasu.

 

Uprawa i pielęgnacja

1. Wokół pnia drzewa wykopać 3 otwory o średnicy 30-40 cm i głębokości 15 cm. Otwory wykopać w odległości 0,5m – 5m (ok. 10 średnic pnia) od pnia drzewa.

2. Otwory wypełnić do połowy przygotowanym podłożem, następnie umieścić grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór. Zasypać podłożem do poziomu gruntu i mocno ubić.

3. Miejsce aplikacji starannie podlać, 1 wiadro wody wokół każdego dołka.

4. Przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek itp. z lasu.

5. Dobry wpływ na rozwój grzybni ma zastosowanie roztworu cukru ( 10 g na 10 litrów wody )

6. W okresie owocowania, w przypadku braku opadów zaleca się cykliczne zwilżanie gleby.

 

Owocowanie

W sprzyjających warunkach grzyby mogą pojawić się w pierwszym roku po posadzeniu grzybni. Grzybnia powinna owocować 2-3 lata. Prawdopodobieństwo plonowania 85% - 87%  

Wydajność

W ciągu jednego roku, pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu sztuk.

Opakowanie

Wyselekcjonowana grzybnia biologiczna 10g. Jedno opakowanie wystarcza na szczepienie wokół jednego drzewa.

Termin przydatności

Minimum 1 rok od zakupu. Nie wymaga specjalnego przechowywania.

 

Amatorska uprawa mikoryzowych grzybów leśnych ( Mikoryza - zjawisko współżycia grzybów z korzeniami drzew ) nie gwarantuje rezultatu, ponieważ plonowanie grzybów jest silnie uzależnione od pogody oraz wielu innych czynników. Do ich uprawy należy stworzyć warunki najbardziej zbliżone do naturalnych oraz aplikować grzybnię zgodnie z instrukcją. Przy wystąpieniu odpowiednich warunków klimatycznych, możemy w stosunkowo krótkim czasie liczyć na dobre wyniki.

 

grzyby na działce

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pieprznik jadalny, Kurka - charakterystyka

Hymenofor - (część owocnika grzybów znajdująca się pod spodem kapelusza, na której występuje warstwa hymenialna, czyli obłocznia, wytwarzająca zarodniki) składa się z blaszkowatych żyłek, widlasto rozgałęzionych i połączonych poprzecznie anastomozami.

Trzon dł. 30-60 mm i gr. 8-25 mm. cylindryczny, pełny o zabarwieniu żółtym jaśniejszym niż kapelusz przechodzący w biel. Miąższ bladożółty, zwarty, o przyjemnym korzennym zapachu i smaku.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl