GRZYBNIA PIEPRZNIK JADALNY - KURKA ( Cantharellus cibarius )

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 25,90 zł 25.90
Cena w innych sklepach: 29,90 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Producent: Mycelium
Kod produktu: 22978658

Opis

  

Wyselekcjonowana grzybnia biologiczna PIEPRZNIK JADALNY (KURKA)

( Cantharellus cibarius )

 

Pieprznik jadalny popularnie nazywany kurką a także lisicą czy liszką jest smacznym i chętnie poszukiwanym grzybem jadalnym z rodziny pieprznikowatych. Posiada nieregularny kapelusz o średnicy od 10-70 mm, młody nieco wypukły, później stający się wklęsłym. Kapelusz jest żółty, z czasem blaknie. Kurki rosną od maja do listopada w lasach liściastych a także iglastych, zwykle gromadnie. Smak kurek jest charakterystyczny i bardzo ceniony. Pieprznik jadalny wykorzystywany w wielu przepisach kulinarnych np. jako farsz lub jako dodatek do pizzy, a sos kurkowy- coś pysznego! 

 

Porady dotyczące hodowli. 

Aplikować grzybnię od połowy kwietnia do października. W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa iglaste lub liściaste ( tworzy mikoryzę z sosną, świerkiem, dębem, bukiem, grabem ). Jako podłoże zaleca się stosować gotową ziemię ogrodniczą z dużą zawartością odkwaszonego torfu lub ziemię z lasu.

 

Uprawa i pielęgnacja

1. Wokół pnia drzewa wykopać 3 otwory o średnicy 30-40 cm i głębokości 15 cm. Otwory wykopać w odległości 0,5m – 5m (ok. 10 średnic pnia) od pnia drzewa.

2. Otwory wypełnić do połowy przygotowanym podłożem, następnie umieścić grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór. Zasypać podłożem do poziomu gruntu i mocno ubić.

3. Miejsce aplikacji starannie podlać, 1 wiadro wody wokół każdego dołka.

4. Przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek itp. z lasu.

5. Dobry wpływ na rozwój grzybni ma zastosowanie roztworu cukru ( 10 g na 10 litrów wody )

6. W okresie owocowania, w przypadku braku opadów zaleca się cykliczne zwilżanie gleby.

 

Owocowanie

W sprzyjających warunkach grzyby mogą pojawić się w pierwszym roku po posadzeniu grzybni. Grzybnia powinna owocować 2-3 lata. Prawdopodobieństwo plonowania 85% - 87%  

Wydajność

W ciągu jednego roku, pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu sztuk.

Opakowanie

Wyselekcjonowana grzybnia biologiczna 10g. Jedno opakowanie wystarcza na szczepienie wokół jednego drzewa.

Termin przydatności

Minimum 1 rok od zakupu. Nie wymaga specjalnego przechowywania.

 

Amatorska uprawa mikoryzowych grzybów leśnych ( Mikoryza - zjawisko współżycia grzybów z korzeniami drzew ) nie gwarantuje rezultatu, ponieważ plonowanie grzybów jest silnie uzależnione od pogody oraz wielu innych czynników. Do ich uprawy należy stworzyć warunki najbardziej zbliżone do naturalnych oraz aplikować grzybnię zgodnie z instrukcją. Przy wystąpieniu odpowiednich warunków klimatycznych, możemy w stosunkowo krótkim czasie liczyć na dobre wyniki.

 

grzyby na działce

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pieprznik jadalny, Kurka - charakterystyka

Hymenofor - (część owocnika grzybów znajdująca się pod spodem kapelusza, na której występuje warstwa hymenialna, czyli obłocznia, wytwarzająca zarodniki) składa się z blaszkowatych żyłek, widlasto rozgałęzionych i połączonych poprzecznie anastomozami.

Trzon dł. 30-60 mm i gr. 8-25 mm. cylindryczny, pełny o zabarwieniu żółtym jaśniejszym niż kapelusz przechodzący w biel. Miąższ bladożółty, zwarty, o przyjemnym korzennym zapachu i smaku.

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl