MAŚLAK ZWYCZAJNY Grzybnia
Opis
Wyselekcjonowana grzybnia biologiczna MAŚLAK ZWYCZAJNY
( Suillus luteus )
Maślaki zwyczajne mają miąższ o wyśmienitym smaku i delikatnym grzybowym zapachu, miąższ jest miękki, soczysty, u młodych osobników kremowy lub białawy a u starszych żółtawy. Maślaki zbieramy od maja do późnego listopada w lasach sosnowych, a także w drobnych sosnowych zadrzewieniach, często spotyka się maślaki rosnące nawet kilkanaście metrów od najbliższych dużych sosen. Maślak zwyczajny nadaje się do duszenia, smażenia i marynowania, nie nadaje się do suszenia, ani do transportu. Skórkę z kapelusza należy usunąć przed spożyciem (jest kwaśna). Jest często atakowany przez owady, powodujące jego robaczywienie.
Porady dotyczące hodowli.
Aplikować grzybnię od połowy kwietnia do października. W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa iglaste ( sosna, świerk, modrzew ), korzystnie jest gdy drzewa są stosunkowo młode. Jako podłoże zaleca się stosować gotową ziemię ogrodniczą z dużą zawartością odkwaszonego torfu lub ziemię z lasu.
Uprawa i pielęgnacja
1. Wokół pnia drzewa wykopać 3 otwory o średnicy 10-15 cm i głębokości 20 cm.
2. Otwory wypełnić do połowy przygotowanym kompostem, następnie umieścić grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór. Zasypać kompostem do poziomu gruntu i mocno ubić.
3. Przykryć warstwą liści, mchu itp.
4. Miejsce aplikacji starannie podlać, 1 wiadro wody wokół każdego dołka.
5. Dobry wpływ na rozwój grzybni ma zastosowanie roztworu cukru ( 10 g na 10 litrów wody )
6. W okresie owocowania , w przypadku braku opadów zaleca się cykliczne zwilżanie gleby.
Owocowanie
W sprzyjających warunkach grzyby mogą pojawić się po pierwszym lub drugim roku od posadzenia grzybni. Grzybnia powinna owocować 3-5 lat. Prawdopodobieństwo plonowania 85% - 87%
Wydajność
W ciągu jednego roku, pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu sztuk.
Opakowanie
Wyselekcjonowana grzybnia biologiczna 10g. Jedno opakowanie wystarcza na szczepienie wokół jednego drzewa.
Termin przydatności
Minimum 1 rok od zakupu. Nie wymaga specjalnego przechowywania.
Amatorska uprawa mikoryzowych grzybów leśnych ( Mikoryza - zjawisko współżycia grzybów z korzeniami drzew ) nie gwarantuje rezultatu, ponieważ plonowanie grzybów jest silnie uzależnione od pogody oraz wielu innych czynników. Do ich uprawy należy stworzyć warunki najbardziej zbliżone do naturalnych oraz aplikować grzybnię zgodnie z instrukcją. Przy wystąpieniu odpowiednich warunków klimatycznych, możemy w stosunkowo krótkim czasie liczyć na dobre wyniki.
Maślak zwyczajny rośnie najczęściej w lasach iglastych, głównie pod sosnami. Maślaki współżyją z korzeniami sosen pobierając od nich glukozę, w zamian dostarczają drzewom sole mineralne oraz wodę.
Kapelusz maślaka zwyczajnego ma średnicę 4- 12 cm., u młodych osobników jest on półkulisty, następnie staje się stożkowaty, najstarsze osobniki są prawie płaskie bądź poduszkowate. Kolor kapelusza w zależności od nasłonecznienia, wilgotności i dostępu do substancji odżywczych może przyjmować bardzo różne odcienie brązu- od ciemno- brązowego, przez oliwkowo- brązowy, czerwono- brązowy, brązowy z lekko fioletowym odcieniem po żółto- brązowy a nawet ochrowy.
Powierzchnia kapelusza maślaka jest gładka, błyszcząca, śluzowata i lepka, skórka daje się łatwo oddzielić od miąższu. Spód kapelusza jest siateczkowaty, składa się z drobnych rurek o długości 6-14 mm., rurki mają kolor jasno- żółty, u osobników młodych są kremowe bądź prawie białe. Trzon maślaka zwyczajnego ma długość 3- 12 cm. i grubość 1-3 cm., jest cylindryczny, pełny, zwężający się ku górze.