Shii-Take grzybnia na kołkach 20 szt.

Opis
SHII - TAKE ( Twardnik Japoński )
Grzybnia w postaci zaszczepionych drewnianych kołków 20 sztuk.
W amatorskiej uprawie najczęściej prowadzi się hodowle na drewnianych pniakach. Drzewa używane do uprawy powinny być ścinane w stanie bezlistnym. Kłody o średnicy 5-20 cm pocięte na odcinki o długości 1 m muszą leżakować 30-60 dni. Następnie w pniakach należy wywiercić otwory o średnicy 10 mm i głębokości 3,5 cm w kilku rzędach dookoła pniaka, przemiennie. W otwory wbijamy kołeczki z grzybnią. Miejsca szczepienia można zabezpieczyć ciepłym woskiem lub folią zamocowaną np. pinezkami. Pniaki przechowuje się w miejscu zacienionym i wilgotnym w temp. 20-28˚C. Na zimę i w czasie niekorzystnej pogody pniaki należy przykryć. Grzybnia przerasta kłodę 0,5-2 lat, w zależności od rodzaju drewna (drzewo twarde przerasta dłużej). Przerośnięte kłody umieszcza się w temperaturze 12-18˚C, większej wilgotności i na silniejszym świetle. Na działce można osiągnąć dwa rzuty (wiosenny i jesienny). W pomieszczeniu grzybnię zmuszamy do plonowania przez moczenie kłód w wodzie o temperaturze 16˚C przez 1-3 dni. Po 7-14 dniach pojawiają się zawiązki. Przy takiej metodzie Shii-take plonuje w trzech rzutach. Czas rozkładu pniaka przez shii-take może trwać kilka lat (3 - 5) i przez ten czas możemy spodziewać się owocowania.
Jedno opakowanie grzybni wystarcza do zaszczepienia 1-2 drewnianych pniaków. Najlepiej nadają się do tego świeżo ścięte, zdrowe pnie drzew liściastych (składowanie nie dłużej niż 3 miesiące), o średnicy od 8-25 cm oraz długości 1-1,5 m.
GRZYB TEN UPRAWIANY JEST AMATORSKO NA WOLNYM POWIETRZU NA DZIAŁKACH, W ALTANACH ORAZ NA SKALĘ WIELKOTOWAROWĄ W POMIESZCZENIACH Z MIKROKLIMATEM.
Do każdego zamówienia dołączona zostanie instrukcja zawierająca najistotniejsze informacje dotyczące uprawy.